Uspokaja żołądek i zachwyca aromatem. Dziś ta przyprawa rzadko gości w polskich kuchniach

Dodano:
Nasiona kopru Źródło: Shutterstock
Kojarzone są przede wszystkim z herbatką na niestrawność, a mało kto używa ich jako przyprawy. Warto spróbować, bo zachwycają smakiem i mają wyjątkowe właściwości.

Mowa o owocach kopru włoskiego. Tu od razu doprecyzujmy: botanicznie to owoce, choć zwyczajowo mówi się częściej – nasiona kopru włoskiego ze względu na ich wygląd. Mają nie tylko wyjątkowy smak, ale też konkretne, odczuwalne właściwości prozdrowotne.

Jak działają owoce kopru włoskiego?

Owoce kopru to naturalny specyfik, który „uspokaja żołądek”. Działają podobnie jak kminek czy anyż, ale są delikatniejsze. Dlatego w dawnych kuchniach dodawano je do pieczeni, bigosów, kapusty, a nawet do ciast drożdżowych i chleba.

Znany botanik i fitoterapeuta dr Henryk Różański w jednym ze swoich opracowań pisze, że „w owocach jest obecny aldehyd anyżowy i kwas anyżowy o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i pobudzającym wydzielanie soków trawiennych”. To dlatego te niepozorne, aromatyczne ziarenka są zalecane w medycynie naturalnej jako remedium na zaburzenia trawienne, brak apetytu, spowolnioną przemianę materii, ale też infekcje układu oddechowego. Od wieków używa się go jako „zioła na wzdęcia”. Warto tu dodać, że przeciwskazaniem do stosowania kopru jest ciąża – tu wszelkie ziołowe terapie zawsze warto skonsultować z lekarzem, podobnie jak w przypadku regularnego stosowania leków.

Jak wykorzystać nasiona kopru w kuchni?

Nasiona kopru włoskiego mają anyżowy aromat, ale w bardziej świeżej odsłonie. To przyprawa, która podbija smak, ale go nie dominuje. W niewielkiej ilości dodaje potrawom lekko słodkawego, korzennego akcentu. Świetnie łączy się z:

  • kapustą świeżą i kiszoną (dodaj go np. do bigosu czy surówki z kiszonej kapusty),
  • mięsem wieprzowym i drobiem
  • pieczonymi warzywami (np. marchewką, burakiem, dynią)
  • rybami (np. pieczonymi, ale też warto dodać koper do zupy rybnej)
  • pieczywem (ale też np. włoską focaccią),
  • kremowymi zupami (np. ziemniaczaną, selerową czy rybną),
  • serami dojrzewającymi,
  • potrawami w stylu orientalnym (koper jest często dodawany do mieszanek przypraw orientalnych),
  • deserami z jabłkami lub gruszkami.

Owoc kopru włoskiego bez trudu można kupić w sklepach zielarskich i na półkach ze zdrową żywnością.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...